sobota, 1 lutego 2014

Archiwalia marzec 2010: Pówysep Iberyjski, jedzenie, kamienne miasteczka, portugalskie wioski

Nie samym duchem, czyli iberyjskie jedzenie


Link 02.03.2010 :: 09:48 Komentuj (2)
Podczas naszej zimowej włóczęgi po południowych wybrzeżach Andaluzji i Portugalii, jak zawsze i wszędzie kosztowaliśmy regionalnych specjałów. Najchętniej odwiedzaliśmy te miejsca, gdzie jadało, czy piło przy barze wielu miejscowych, a wewnątrz panował swojski klimat. Oczywiście, jak wszędzie omijaliśmy internacjonalne fast foody i wielkie hotelowe restauracje, skupiając się na knajpkach przeważnie małych, przytulnych i zacisznych, gdzie mieliśmy szansę skosztować autentycznych miejscowych potraw i poobserwować ludzi.
Andaluzja.
 Wielki region, sięgający od Morza Śródziemnego po Atlantyk. Są tu wyniosłe góry, falujące wzgórza, bezkresne pola oliwne i plantacje cytrusów. Kuchnia odpowiada różnorodności krajobrazu, bazując na bogactwie ryb i skorupiaków, doskonałych gatunków mięsa i dziczyzny, dojrzałych w słońcu warzyw i owoców.
darmowy hosting obrazków
Tradycją i ulubionym zajęciem Hiszpanów i Portugalczyków jest tapeo, krążenie od jednego baru tapas (tapas = zakąska) do drugiego.
Każdy z barów tapas ma swoją specjalność.
darmowy hosting obrazków
Antequera, śniadanie w barze tapas, sałatka krabowa, "specjalność zakładu", kawa, pszenne pieczywo i...
darmowy hosting obrazków
...tortilla
darmowy hosting obrazków
Anchois i kalmary smazone w rzadkim cieście.
darmowy hosting obrazków
Ulubione iberyjskie (i nasze) zakąski to owoce morza, oliwki i przepyszne sery. Oczywiście nieodzowny jest kieliszek miejscowego wina.
darmowy hosting obrazków
Jesteśmy w Tarifie, najbardziej na południe wysuniętym miejscu Europy. Restauracja nazywa się El mesón el picoteo.
Tłumy ludzi, zabiegani kelnerzy, kucharz wygląda z kuchni i rewelacyjne owoce morza, specjalność tego miejsca.
darmowy hosting obrazków
Kelner niesie nam pescaito frito (półmisek krewetek i drobnych ryb smażonych na oliwie, doprawionych cytryną i czosnkiem)
darmowy hosting obrazków
Kelner zaraz przyniesie wino.

darmowy hosting obrazków
Krewetki i inne owoce morza kupuje się na targu rybnym lub bezpośrednio od rybaków, są świeże (żywe), o wiele tańsze, niż u nas. I całkiem inaczej smakują.
darmowy hosting obrazków

darmowy hosting obrazków
Różne wariacje na temat smażonych krewetek.
darmowy hosting obrazków
Kalmary równie pyszne. Żałujemy, ze w naszym kraju owoce morza są całkiem innego rodzaju, choć nazwy mają te same.

darmowy hosting obrazków
Oprócz owoców morza w Andaluzji króluje wołowina, a steki są usmażone bez zarzutu, zawsze po uprzedniej konsultacji.

darmowy hosting obrazków
Kolejny andaluzyjski przysmak, spróbowany pierwszy i ostatni raz w Rondzie.  Rabo de Toro,
czyli kawałki byczego ogona duszonego na wolnym ogniu z warzywami, liściem laurowym i odrobiną sherry. Danie dla koneserów. Nigdy więcej! Za to sherry solo - rewelacja!

darmowy hosting obrazków


darmowy hosting obrazków

darmowy hosting obrazków
W Sewilli w cukierni najlepsze były marcepano-nugaty, turrones. Turron to klasyczny andaluzyjski przysmak na Boże Narodzenie, słodka masa, gęsto przetykana  migdałami lub orzechami. Pyszna.

darmowy hosting obrazków
 Tocino de Cielo, co znaczy "niebiański bekon" jest kremowym deserem z polewą z karmelu.
darmowy hosting obrazków
A to znów danie główne: pure ze szparagów z wieprzowiną.

darmowy hosting obrazków
i smażone ryby atlantyckie.
darmowy hosting obrazków
Grillowane mięso jest kruche i soczyste - szkoda, ze w naszych restauracjach rzadko można spotkać podobnie przyrządzone.

darmowy hosting obrazków
Będąc na Półwyspie Iberyjskim koniecznie trzeba zjeść  rozpływaj,ące się w ustach szynki z Jabugo i Travelez, slynne w całej Hiszpanii, produkowane z czarnych świń karmionych żołędziami.
darmowy hosting obrazków
W barze tapas właściciel kroi ją dla nas specjalnym nożem.

darmowy hosting obrazków
Portugalskie “pousadas”, to prywatne zamki, pałacyki i hacjendy przekształcone w kameralne hotele o wysokim standardzie. To miejsca z dala od zgiełku zatłoczonych miejscowości - kawałek autentycznej, pełnej romantyzmu Portugalii. I posiłki w takim miejscu sa też autentyczne, przyrządzone z produktów z własnego gospodarstwa.

darmowy hosting obrazków
Wiejskie śniadanie dla dwojga.

darmowy hosting obrazków
A to już inne okoliczności, przydrożny bar. Wszędzie, w miastach i w najmniejszych wsiach w Portugalii można napić się pysznej, gęstej, aromatycznej i bardzo mocnej kawy.

darmowy hosting obrazków
Marynowane z czosnkiem oliwki to najpospolitsza portugalska przekąska.
darmowy hosting obrazków
Sardhinas assadas, czyli sardynki z grilla najlepiej smakują nad Atlantykiem.
darmowy hosting obrazków
Przypadkowo trafiliśmy w miejsce, gdzie są najlepsze steki świata :) Rodzinna restauracja O Abel
w Gimonde koło Bragancy  z niezwykłym właścicielem-szefem kuchni. Będąc w tamtych okolicach koniecznie trzeba wstąpić.
darmowy hosting obrazków
Po niemal całym dniu pobytu w górskich wioskach czekamy na pachnące w całej sali steki...

darmowy hosting obrazków
Wreszcie lądują na talerzach.
darmowy hosting obrazków
Na deser lokalny ser dojrzewający z kwaskowatą konfiturą.

darmowy hosting obrazków
Popularne danie, salada mista, czyli sałata, pomidory, ogórki, cebula + rewelacyjna lokalna oliwa i ocet.

darmowy hosting obrazków
W Portugalii są świetne sery z mleka owczego, słynie z nich prowincja Alentejo. Na zdjęciu ostry nisa z marynowanymi migdałami.

darmowy hosting obrazków
W południowej Portugalii ulubionym deserem są śmietankowo-serowe babeczki, bardzo delikatne w smaku, jadane na zimno i na gorąco. Tutaj: na dobry początek dnia w hotelowej kawiarni.
darmowy hosting obrazków
A tu proste śniadanie, którym nas poczęstowano w górskiej wiosce (o kamiennych, zagubionych w górach wioskach będzie kolejny wpis): chleb z wiejską, pikantną kiełbasą i oczywiście kawa, tym razem z mlekiem.

darmowy hosting obrazków
Piwo Sagres jest znakomite, delikatne i orzeźwiające.

darmowy hosting obrazków
Nie można być w Portugalii i nie zjeść steku z tuńczyka.
darmowy hosting obrazków
A tu już Maroko: kuskus na słodko z baraniną... hm.

darmowy hosting obrazków
Pikantne, smaczne szaszłyczki jagnięce
darmowy hosting obrazków
Muzyka do obiadu.
darmowy hosting obrazków
Deser, coś niesamowicie słodkiego, tłustego i lepkiego.
darmowy hosting obrazków
Na szczęście można się orzeźwić po tym herbatą z liści mięty.
Pozdrawiam! :)























Portugalskie wioski


Link 12.03.2010 :: 19:10 Komentuj (2)
Wiele portugalskich miasteczek i wsi nosi ślady długiego panowania Maurów, często na wyżynach odwiedzaliśmy ufortyfikowane maleńkie wioski, w których zatrzymał się czas. Wiejska społeczność kraju kultywuje tradycje, do odległych wsi nie docierają jeszcze turyści.
darmowy hosting obrazków
Coraz wyżej i dalej: jeszcze są sady cytrusowe, jeszcze na zboczach tarasy winnic, ale już pojawiają się kamienne domy.
darmowy hosting obrazków
Jedziemy w deszczu przez bezludne, działające na wyobraźnię okolice. 
Parque Natural de Montesinho
to rezerwat na północy Portugalii, a zarazem najdziksze zakątki Europy. Region ten jest zwany Terra Fria
(Zimna Ziemia) - smagane wiatrem, niegościnne zbocza wznoszą się do
1500 m, porośnięte wrzoścami i janowcami, zamieszkałe przez wilki, orły
przednie, jelenie i dziki, a wśród nich z dala od siebie rozmieszczone
są zagubione wioski z kamienia.
darmowy hosting obrazków
Kamienne domy, łupkowe dachy, bezkresne wzgórza. Ale powoli wkrada się nowoczesność.
darmowy hosting obrazków
Rio de Onor.
darmowy hosting obrazków
Wygląd tych wsi nie zmienił się od średniowiecza.  Nieliczni mieszkańcy mówią tutaj niespotykanym gdziekolwiek indziej dialektem rionores, w którym archaiczny portugalski stopił się w jedno z dawnym hiszpańskim.
darmowy hosting obrazków
Ciągle pada jednostajny deszczyk, potęgując wrażenie opuszczenia.
darmowy hosting obrazków
Wieś Montesinho.
darmowy hosting obrazków

Przyjechał obwoźny sklepik.

darmowy hosting obrazków
Uliczki są puste, wymarłe, a domy sprawiają wrażenie opuszczonych - błędne, jak się okaże.

darmowy hosting obrazków
Kamienne domy z drewnianymi balkonikami i gankami nie są zamykane przed obcymi.

darmowy hosting obrazków
W Montesinho są budowane i nowe domy, już z cegieł, nie z granitu.
darmowy hosting obrazków
Wieś jednak żyje. Nie widzieliśmy tam nikogo młodego, żadnych dzieci. Czy wszyscy wyjechali do miast?

darmowy hosting obrazków
Dachówki z miejscowego łupka.

darmowy hosting obrazków
A to już inna okolica, Aletejo - sprzedawca kasztanów.
darmowy hosting obrazków
Nadal przemieszczamy się przez Alentejo, największą portugalską prowincję: bezludne, pagórkowate okolice, gdzie spotykamy tylko ptaki, stada czarnych, półdzikich świń i niecodzienny drogowskaz.
darmowy hosting obrazków
Czarne świnie z towarzyszącymi im "małymi weterynarzami", ibisami.

darmowy hosting obrazków
W każdej wsi są kawowe bary, a przy pysznej, mocnej i aromatycznej kawie miejscowi godzinami omawiają ważne sprawy.
darmowy hosting obrazków
Kolejny niecodzienny drogowskaz.
darmowy hosting obrazków
Evoramonte, malutkie, średniowieczne warowne arabskie miasteczko z charakterystycznymi dla Alentejo wielkimi kominami.
darmowy hosting obrazków
Panowie przed barem. Jak zwykle w takich sytuacjach przypominam sobie film Felliniego Wałkonie.
darmowy hosting obrazków
Na drodze widzimy rozmaite pojazdy.

darmowy hosting obrazków
W Portugalii jest mnóstwo dużych, zadbanych kotów, spokojnie rezydują w miastach i wsiach.

darmowy hosting obrazków
Kamelie w deszczu.

darmowy hosting obrazków
Przy drodze rosną kwaskowate dzikie mandarynki i pomarańcze, zrywamy kilka.

darmowy hosting obrazków
Na bezkresnych pastwiskach wśród gajów oliwnych i dębów korkowych pasie się potężne bydło rasy mięsnej, a towarzyszą stada ibisów, które wydziobują pasożyty.
darmowy hosting obrazków
Świeżo urodzony.

darmowy hosting obrazków
Psy urzędują na dachach domów, by mieć lepszą widoczność.
darmowy hosting obrazków
Wjeżdżamy do miasteczka Monsarez, uliczki są tak wąskie, zę zaraz trzeba będzie złożyć lusterka.

darmowy hosting obrazków
Monsarez to malutkie, otoczone murem średniowieczne miasteczko, które wznosi się nad Gwadianą, przy hiszpańskiej granicy. Dzisiaj jest tu spokojnie, ale historia była burzliwa: odbite z rąk Mauró w 1167 r. przez nieustraszonego awanturnika Geraldo Sem-Pavor (Bez Trwogi) zostało przekazane w ręce templariuszy, nieustannie najeżdżane przez Hiszpanów i Portugalczyków zachowało swój dawny klimat i urodę.

darmowy hosting obrazków
Jedyna ulica miasta prowadzi do zamku.

darmowy hosting obrazków
A to już inne prowincjonalne miasteczko.

darmowy hosting obrazków
Zaprasza pousada Porto.

darmowy hosting obrazków
Najbardziej praktyczne żywopłoty nie wymagają przycinania i stanowią 100% zabezpieczenia przed niepożądanymi gośćmi, .

darmowy hosting obrazków
Podczas naszego pobytu nie tylko padały ulewne deszcze, zdarzały się także huraganowe wiatry, które wyrywały eukaliptusowe lasy.
darmowy hosting obrazków
W lesie eukaliptusowym panuje silny zapach, a uwalniające się łatwopalne olejki eteryczne powodują pożary.
darmowy hosting obrazków
Rzeka Mira u ujścia do oceanu.
Poniżej: ibis.

darmowy hosting obrazków
Rezerwat Ria Formosa w Algarve należy do najważniejszych dla ornitologów miejsc w Europie Południowej, setki tysięcy migrujących ptaków zatrzymują się tutaj, a część z nich zimuje.

darmowy hosting obrazków
Bociany w najlepsze urzędują, zastanawiamy się, czy to nasze, polskie.

darmowy hosting obrazków
Nie wiem, co to za biegacze.


darmowy hosting obrazków

Pozdrawiam oglądaczy :)











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz