sobota, 1 lutego 2014

Archiwalia grudzień 2010 Sycylia przyroda, Etna, kuchnia

Sycylia, przyroda


Link 04.12.2010 :: 00:00
Typowy sycylijski krajobraz to spalone słońcem wzgórza i wybrzeże.
darmowy hosting obrazków
Wybrzeża Sycylii są strome i poszarpane, szczególnie od strony Morza Tyrreńskiego i Morza Jońskiego jest wiele półwyspów, zatok, skalistych przylądków. Makia niegdyś porastała większość wyspy, dziś w dużej części ustąpiła miejsce uprawom i nieużytkom. Wyżej: makia charakterystyczna dla Sycylii Afrykańskiej.
darmowy hosting obrazków
Dzikie zimowity.
darmowy hosting obrazków
Paź królowej spotykany jest o wiele częściej, niż w naszej części Europy.
darmowy hosting obrazków
Podobny do jaśminu dziki krzew upojnie pachnący - moze to jakiś jesienny sycylijski jaśmin? ;)
darmowy hosting obrazków
darmowy hosting obrazków
Dziwaczek, czyli Mirabilis jalapa - pięknie pachnący kwiat, który wyszedł z ogródków i rozprzestrzenił się wszędzie, niemal cala Sycylia nocą pachnie waniliowo i słodko bella di notte.
darmowy hosting obrazków
Etna najczęściej tonie w chmurach i mgłach.
darmowy hosting obrazków
Czarne, wulkaniczne skały sprawiają ponure wrażenie, które potęguje wszechobecny zapach żużlu i dymu.
darmowy hosting obrazków
Na żużlu i wulkanicznych skałach kwitną kwiaty.
darmowy hosting obrazków
Nie znam ich nazw...
darmowy hosting obrazków

darmowy hosting obrazków
Etna żyje.
darmowy hosting obrazków
Ziemia drży, pęka - jesteśmy w strefie sejsmicznej.
darmowy hosting obrazków
Poniżej trwa ciepła jesień, kwitna fiołki alpejskie.
darmowy hosting obrazków
W okolicach Trapani, gdzie brzegi Sycylii obniżają się, zaczynają się słone bagna Mozia, gdzie żyją flamingi.
darmowy hosting obrazków
Flamingi spotyka się nawet w głębi wyspy, na Równinie Katańskiej, ale najwięcej ich jest u wybrzeży Morza Jońskiego.
darmowy hosting obrazków
Wszędzie pospolite są duże jaszczurki, podobne do naszych zwinek, lecz kilka razy przerastające je.
darmowy hosting obrazków
Chętnie mieszkają w palmach karlatkach, zwanych w miejscowym dialekcie scupazzu.Palma karlatka jest typową rośliną  zachodnich wybrzeży Morza Śródziemnego.

darmowy hosting obrazków
Jeżozwierze mieszkają w okolicy Scopello, w Zingaro.
darmowy hosting obrazków
Młode liski, mieszkańcy makii.
darmowy hosting obrazków
A w miastach, miasteczkach i wsiach spotykamy mnóstwo takich zwierzaków.
darmowy hosting obrazków
Mimo jesieni w kalendarzu, na Sycylii jest pełnia kwitnienia.
darmowy hosting obrazków

darmowy hosting obrazków
Jakiś gatunek dzwonków,  których nie widziałam nigdzie poza Sycylią. Tam rosną wszędzie na skalistym podłożu.
darmowy hosting obrazków
Opuncje to przykład rośliny sprowadzonej z Ameryki i początkowo uprawianej w ogrodach, z czasem wyparła ona niektóre gatunki miejscowej flory.
darmowy hosting obrazków
Agawy są charakterystyczne dla wybrzezy Morza Śródziemnego.
darmowy hosting obrazków
Ogromne agawy doskonale się czują,  współistniejąc z innymi roślinami suchych, jałowych ziem.
darmowy hosting obrazków
Jesienią masowo zakwitły dzikie, mocno i słodko pachnące narcyzy.
darmowy hosting obrazków

darmowy hosting obrazków
Pustynniki jak ogromne świece rozjaśniają makię.
darmowy hosting obrazków
Wielkie krzaki rozmarynu i dziki tymianek sprawiają, że rozgrzane powietrze pachnie odurzająco.

darmowy hosting obrazków
Wszędzie wspinają się wilce, doskonale sie czują na skałach i nieużytkach.
darmowy hosting obrazków
Kwitną wrzosy, bo to wrzesień - w porównaniu z naszymi kolosy.
darmowy hosting obrazków
Piękno przyrody Sycylii jest dyskretne i bez ostentacji, z daleka robi wrażenie skromnej i mało barwnej. Ale gdy przyjrzymy się bliżej, to wrażenie szybko minie :)





Sycylia, kuchnia


Link 12.12.2010 :: 00:00 Komentuj (2)
W sztuce kulinarnej Sycylii odnajdujemy wpływy kolejnych osadników.
Homer już zachwycał się bogactwem owoców, Normanowie przywieźli ze sobą zwyczaj peklowania ryb w soli, Hiszpanom Sycylia zawdzięcza pomidory i paprykę. Arabowie przywieźli migdały, szafran, trzcinę cukrową, oni też nauczyli mieszkańców wyspy faszerowania warzyw, słodko-kwaśnych sosów i robienia słodkich przysmaków.
darmowy hosting obrazków
W głębi lądu tradycyjne potrawy przygotowuje się z drobiu i mięsa, na rozległych górzystych terenach są doskonałe warunki do hodowli owiec i bydła. Mięso wieprzowe pochodzące z głębi wyspy ma smak pochodzący od owoców opuncji, którymi karmi się zwierzęta, a mięso jest obficie przyprawione ziołami, bujnie rosnącymi na tych terenach.
darmowy hosting obrazków
Wioski na północno-zachodnim wybrzeżu od wieków utrzymują się z połowu tuńczyków, a Mazaro del Vallo ma największą flotę do połowów głębinowych. Wody przybrzeżne są bardzo czyste, Sycylia słynie z doskonalych owoców morza.
darmowy hosting obrazków
Dojrzewają figi...
darmowy hosting obrazków
...i granaty. Sycylijskimi granatami i winoroślami zachwycał się już Homer w Odysei, ustami Odysa, który zadziwiony patrzył na:
...sad duży ciągnął się od brony,

Czteromorgowy, wkoło płotem ogrodzony,

Kędy drzewa wysokie i kwieciem okryte

Rodzą granaty, gruszki, jabłka smakowite,

Słodkie figi. Toż drzewa oliwne tam były,

Przez rok cały tak zimą, jak latem rodziły,

Bo w ciepławym zefirze, co tam wciąż powiewa,

Jeden owoc się kłuje, drugi już dojrzewa,

Jabłko idzie po jabłku, gruszkę gruszka spycha,

Figa figę, i owoc zawsze się uśmiécha.

Widać tam i winnicę, bujną w winogrona,

Część jej duża na upał słońca wystawiona,

Ażeby schły jagody; więc jedne w kosz biorą,

Drugie tłoczą. Wiośnianki dochodzą niesporo.

Tu kwiat ledwie, tam już się rumienią jagody.

darmowy hosting obrazków
Opuncje przywiezione przed wiekami z Nowego Świata i początkowo hodowane w ogrodach tak się rozpleniły, ze w niektórych rejonach wypierają rdzenną roślinność. Ich owoce są słodkie i soczyste, zwane "fica India" są pokryte klującymi drobnymi kolcami, których trudno się pozbyć, gdy wbiją się w dłonie lub usta. Z autopsji ;)
darmowy hosting obrazków
A to nieznane w Polsce owoce podobne do jarzębiny, wielkości średnich jabłek, cierpkie i aromatyczne. Robi się z nich konfitury, dżemy i sosy do mięsa.
darmowy hosting obrazków
Persymonki czyli kaki właśnie zaczynają dojrzewać w sadach.
darmowy hosting obrazków
A te owoce  są z marcepanu. Specjalnością północno-zachodniej Sycylii są pyszne i dekoracyjne wyroby z masy migdałowej, te owoce pochodzą z cukierni w Erice.
darmowy hosting obrazków
Świeżo złowione krewetki, jeszcze ruszając się czekają na kupców.
darmowy hosting obrazków
Morskie węgorze i inne stwory czekają na kucharza.
darmowy hosting obrazków
Sztandarowe włoskie danie - makaron z sosem pomidorowym. Ten jedliśmy w Palazzo Adriano, miasteczku, gdzie powstał Cinema Paradiso.

darmowy hosting obrazków
Na polach złocą się hektary dojrzałych, słodkich, aromatycznych i nabrzmiałych sokiem melonów. Będą  sprzedawane w miasteczkach w cenie 1 euro za wiadro.
darmowy hosting obrazków
Arancini to ryżowe smażone kulki - w sosie pomidorowo-krewetkowym, z dodatkiem oliwy.
darmowy hosting obrazków
Risotto z małżami i sardelami w sosie pomidorowym.
darmowy hosting obrazków
Godne polecenia są kalmary przyrządzane na tysiąc sposobów.
darmowy hosting obrazków
Barwena w słodko-kwaśnym sosie cebulowym (triaglie di scoglio)
darmowy hosting obrazków
W restauracjach możemy wybrać sobie rybkę, która zaopiekuje się kucharz.
darmowy hosting obrazków
Duszone bakłażany w gęstym sosie z kaparami, orzeszkami piniowymi i bazylią są jedną ze specjalności Sycylii Afrykańskiej.

darmowy hosting obrazków
Pora na deser.
darmowy hosting obrazków
Wszystko kusi, ale niestety, należy...
darmowy hosting obrazków
ograniczyć się tylko do kilku małych marcepanowych ciasteczek :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz